Crowdfunding voor een hypotheek?


‘Een hypotheek via crowdfunding’, onze wenkbrauwen fronsen. De uwe ook? Toch wordt de financieringsvorm crowdfunding wordt momenteel op steeds grotere schaal toegepast en ook binnen de vastgoedsector is deze financieringsvorm in opkomst. Tot op heden zijn er al enkele vastgoedprojecten gefinancierd en langzaam maar zeker kijken steeds meer vastgoedondernemers naar de opties van crowdfunding. Door de strengere regels, balansverkortingen en grote verliezen in het verleden, is het niet eenvoudig om een financiering voor vastgoed te verkrijgen.


Maar in hoeverre verschilt een hypotheek via de crowd van een hypotheek via de bank?

Screenen
De langdurige procedures voor het afsluiten van een hypotheek bij de bank werken voor veel ondernemers belemmerend. Crowdestate belooft een snellere beoordeling. Na de eerste aanvraag wordt binnen 48 uur uitsluitsel gegeven of de financiering binnen het profiel van Crowdestate past. Vervolgens wordt het project aandachtig gescreend en krijgt de indienen/ondernemer uiterlijk binnen twee weken te horen of het project op het platform wordt geplaatst.

Termijn bepalen
De gewenste financieringstermijn wordt op voorhand met de initiatiefnemer vastgesteld evenals de verdere wensen. Bij de bank kunnen de gelden vrijwel direct na akkoord worden verkregen. Bij crowdfunding is de termijn sterk afhankelijk van het verloop van de campagne. Potentiele investeerders kijken hierbij vooral naar de kerneigenschappen van de propositie met als belangrijkste indicator het rendement.

Toch kan een financiering steeds eerder worden verkregen, waardoor het verschil met een traditionele hypotheek bij de bank steeds kleiner wordt. Crowdestate beschikt over een groot netwerk van zowel nationale als internationale vermogende partijen waarmee dit traject kan worden versneld. Tevens leveren betrokkenen graag een bijdrage aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld hun eigen buurt. Maatschappelijke belang werkt dan ook stimulerend.

Afwegen
Om het vastgoedproject interessant te maken voor investeerders liggen de kosten doorgaans hoger. Daarentegen, is men minder afhankelijk van één partij en is er minder eigenkapitaal nodig. Mocht er de mogelijkheid zijn tussentijds af te lossen kan dat geheel boetevrij wat de flexibiliteit benadrukt. Anderzijds kan een crowdfundingcampagne ook leiden tot betere afzetmogelijkheden. Zo wordt het project bij een breed publiek onder de aandacht gebracht, een uitstekende vorm van marketing. Het is dus een kwestie van afwegen of crowdfunding iets voor uw project is.

Cofinanciering helpt
Een aanvullende financiering, ofwel cofinanciering met verschillende partijen is uitermate geschikt. Banken kunnen het niet meer alleen aan en zijn eerder bereid een lening te verstrekken als er al een aanzienlijk bedrag bij andere investeerders is opgehaald. Vastgoed is kapitaalintensief, waardoor een cofinanciering als ideaal wordt bevonden. 


Heeft u vragen over crowdfunding voor vastgoedprojecten? Neem contact op met Crowdestate. 



Reacties


Laatste nieuws